philips hue

Älyvalaistus on askel tulevaisuuteen

Valaistuksemme on pitkään ollut yksinkertainen toiminnoiltaan, sillä valot ovat kytketty päälle tai pois sekä hieman silloin tällöin himmennetty. Älykäs valaistus muuttaa kaiken tämän aivan uudenlaiseksi toiminnaltaan. Älyvalaistuksella voit hallita valaistustasi tavalla, josta kuultiin lähinnä scifiromaaneissa tai -elokuvissa. Valot reagoivat jo nyt ääneesi tai jopa pelkkään läsnäoloosi. Voit hallita valaistusta eri puolilta maailmaa älypuhelimesi avulla. Kyllä, tämä teknologia on jo täällä. Ja mikä parasta, se on tullut jäädäkseen. Ainakin siihen asti kun vieläkin älykkäämpää valaistusta keksitään.

Älyvalaistusjärjestelmät kytkeytyvät kotisi langattomaan internetverkkoon, ja voit ohjata valoja kätevästi älypuhelinsovelluksen avulla. Älyvalaistuksessa voit säätää yksittäisten lamppujen värilämpötilaa. Voit myös vaihtaa niiden värin toiseksi. Älyvalaistukseen kuuluu myös aikataulutus: valot syttyvät ja sammuvat tiettyinä aikoina, kuten olet ne määritellyt. Aikataulujen avulla voit aktivoida valot, kun olet poissa lomalla. Miksi? No, tietenkin siksi, jotta kotisi näyttäisi siltä, että olet kotona. Tämä tietenkin pelottaa mahdolliset murtovarkaat käpälämäkeen.

Parhaimpia älyvalaistusjärjestelmiä ovat esimerkiksi Philips Hue (tarkempia tietoja esimerkiksi osoitteessa https://www.nettilamppu.fi/tuotemerkit/philips-hue/ ), OSRAM Lightify, Crompton Smart. Ne ovat yhteensopivia esimerkiksi Amazonin ja Googlen älykotijärjestelmien kanssa. Tämä tarkoittaa sitä että voit ohjata valaistusta äänikomennoilla: voit muun muassa kertoa älykotijärjestelmälle, milloin olet menossa nukkumaan – jolloin esimerkiksi valot sammuvat, kun olet menossa yläkertaan.  

Valinnan varaa on jo nyt paljon

Markkinoilla on saatavana monenlaisia lamppuja älyvalaistukseen. Älyvalaistuksen monipuolisuuden ansiosta voit ohjata myös yksittäisiä lamppuja, lamppujen ryhmää tai jopa koko rakennuksen valoja. Älyvalaistukseen kuuluvat usein myös valaistusteemat. Elokuvan katseluun on olemassa usein oma teema, joka himmentää kaikki muut valot, paitsi ruudun taustavaloa (joka usein tehdään led-valonauhoilla).  

Philips Hue -järjestelmällä voit esimerkiksi ajastaa valot syttymään tai vaihtamaan tiettyyn väriin, jotta voit luoda tunnelmaa päivittäisiin rutiineihisi. Valojen himmennystoimintojen avulla voit myös säätää valon lämpimämmäksi ja oranssin sävyiseksi rentoutumiseen. Lopulta voit sammuttaa niin hämäräksi että voit rauhoittua nukkumaanmenoa varten.   

Myös valojen säätäminen mielialasi mukaan on mahdollista Philips Hue -järjestelmällä. Kotisi voi jopa tuntua siltä, että se myötäilee tai ehkäpä ennemminkin täydentää sitä, minkälainen tunnetila sinulla tällä hetkellä on. Voit olla iloinen tai surullinen, tai vakava ja ahkera, ja järjestelmä ottaa huomioon. Philips Hue – ja monien muiden järjestelmien etuna on myös se, että niissä on mahdollista eri huoneiden tunnelman säätäminen. Rentouttavan kylpyammehetken, treffi-illan ja elokuvaillan saat täydennettyä tämän järjestelmän ominaisuuksilla. 

Useimmat älylamput voidaan asentaa tavallisiin valaisimiin. Älyvalot käyttävät toimiakseen langatonta verkkoa, mutta nettiyhteyksien varaan eivät valmistajat ole kuitenkaan kokonaan laskeneet. Siksi ne toimivat, vaikka nettiyhteys katkeaisikin. Älykäs valaistus kuuluu esineiden internetiin (Internet of Things, IoT), joka on käytännössä internetiin yhdistettyjen älylaitteiden verkosto.

Esimerkkejä älyvalaistuksen ja älykodin toiminnoista 

Älyvalaistus voi olla esimerkiksi tällainen skenaario: aamulla sammutat äänelläsi herätyskellon. Muutaman minuutin kuluttua valot syttyvät hitaasti tai ikkunaluukut rullautuvat ylös, jolloin tiedät että on aika nousta ylös. Kun kävelet makuuhuoneestasi keittiötä kohden, valot syttyvät käytävällä ja lopulta myös keittiössä. Keittiöön tullessasi kahvi on jo valmiiksi tippunut. Työt alkavat kotvasen kuluttua, jolloin älyjärjestelmä muistuttaa että kannattaisi lähteä jo ajamaan työpaikalle. 

Kaikilla ei ole kodissaan vielä tällaista järjestelmää, mutta siihen suuntaan ollaan menossa ja teknologia kehittyy koko ajan. Tarkoituksena kaikella tällä on tehdä elämästämme yksinkertaisempaa ja mukavampaa. Älykäs valaistus on ensimmäinen etappi älykodissa ja lopulta koko älykkäässä yhteiskunnassa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.