chairs-g3027a05a3_1280

Perusvinkkejä valaistukseen

On harmittava tilanne, jos et näe asunnossasi kunnolla. Tämä voi johtua vanhentuneista valaisimista, jotka eivät ole tarpeeksi kirkkaita esimerkiksi lukemiseen tai työntekoon ja opiskeluun. Pimeässä ei edellä mainittuja asioita tule tehdä, sillä se on näölle tutkitusti huono juttu.

Tämä artikkeli antaa lisää tietoa valaistukseen ja siitä mitä sen tulisi tehdä. Voit myös itse tutkia alan verkkosivuja jossa valaisimet ovat päätuote sekä kysyä niistä ideoita valaistuksen parantamiseen.


Ensiksi sinun tulee tietää mitä odotat olohuoneesi tai työhuoneesi valaistukselta. Kun olet selvittänyt, minkä verran ja mihin valaisimia tulisi tulla, on aika tutustua erityyppisiin lamppuihin, joilla on omat funktionsa.

Kaikki ei sovellu kaikkeen

Mitkä tahansa valot eivät sovellu valaistukseen, jossa tarvitaan kirkasta valoa. Oletko ajatellut koskaan, voisiko sinulla jopa olla väärät varjostimet lampuissasi, jotka estävät valon pääsemistä oikeuksiinsa? Ota ensimmäisenä selvää, missä tarvitset eniten valoa huoneessa? Onko se piste pöydän ääressä vai sittenkin esimerkiksi nojatuolin luona? Ja mieti, mihin tarvitset valoa – rauhoittumiseen vai pikkutarkkaan työntekoon? Näillä on väliä.

Voit lisätä yleisvalaistusta, mutta se ei yleensä riitä esimerkiksi lukemiseen. Lukemiseen tarvitaan lähelle kirkas valo, joka valaisee kirjaa tarpeeksi. Joskus on hyvä käyttää koristeellisia aksenttivaloja, jotka ovat enemmänkin sisustuselementti huoneessasi. Valaistuksessa on käytössä kolme pääkohtaa: tunnelmavalaistus, työvalaistus ja korostusvalaistus.  Niiden avulla voidaan päästä tavoitteeseen, mikä se sitten ikinä onkaan.

Erilaiset valaisimet toimivat eri tavalla ja eri tilanteissa. Niiden tulisi palvella käyttötarkoitusta, joten pelkän ulkonäön vuoksi niitä ei kannata hankkia. Kattovalaisimet, lattiavalaisimet ja pöytävalaisimet ovat ne tärkeimmät valaisimet, joista jokaisella on omat tarkoitusperät. Kattovalaisimet antavat valoa kaikkiin suuntiin ja siksi ne toimivat yleisvalaisuna. Pöytälamput valaisevat vain pääasiassa lampun alapuolta, eli yleensä pöydän pintaa.

Ambient-valo on ns. hajavaloa ja ympäristövalaistusta. Sen tarkoitus on valaista huonetta kokonaisuutena. Tämä valo kyllä valaisee perustarpeeseen huonetta mukavasti, mutta sen avulla ei kannata ruveta kuitenkaan lukemaan kirjaa. Tihrustuksesta voi tulla silmät kipeiksi ja pidemmän päälle näköön voi tulla haittoja.

Työpisteen valaisussa on tärkeää, että valaisimet valaisevat kirkkaasti tiettyjä kohtia, joiden ääressä työnteko tai opiskelu tapahtuu. Myös työnteossa kirkas valo on tarpeen, mutta muuta huoneen valaistusta voi tarvittaessa vähän himmentää, jos haluaa mukavan tunnelman työntekoon. 

Pöytälamput ovat oivia lukemiseen

Lukemisessa parhaita vaihtoehtoja valaisuun ovat esimerkiksi sohvan vieressä tai huoneen nurkassa sijaitseva pöytävalaisin, tai sitten erityisesti lukemiseen tarkoitetut lamput ja valaisimet. Erilaiset työpöytävalaisimet ja työvalaisimet voivat sopia toisenlaiseen toimintaan paremmin kuin toisenlaiseen. Kannattaa kysyä alan ammattilaisilta apua, jos et itse osaa päättää sopivaa valaisinta huoneeseesi. 

Muita hyviä valaisimia voivat olla pienemmät riippuvalaisimet ja roikkuvat valaisimet, jotka on sijoitettu oleskelualueen yläpuolelle. Myös jotkin seinävalaisimet voivat tuoda tarvittavaa valoa eri tilanteeseen, usein kuitenkin tunnelmaa varten. Pianonsoittajilla voi olla myös aivan omia valaisimia, jotka ovat suunniteltu nimenomaan pianonsoittajille, jotka joutuvat keskittymään soittamiseen ja näkemään pianon musta-valkokoskettimet.

Aiemmin mainitut aksenttivalaisimet ovat sisustamiseen useimmiten tarkoitettuja valaisimia. Ne ovat useimmiten koristeellisia ja valaisimet voivat tuoda hienovaraisia yksityiskohtia olohuoneen valaistuksen yhteyteen. Aksenttivalaisimet korostavat tiettyjä huoneen ominaisuuksia. Niiden tehtävänä voi olla myös pehmeää hehkun lisääminen tietyille huoneen alueille, joissa niitä voidaan kaivata. 

Aksenttilamppujen ohella monet pitävät koristeellisista Tiffany-lampuista. Joillekin taas on mieleen ns. uplightit, joiden avulla saadaan hieno tunnelma suuntaamalla valo lattiasta ylöspäin seinää pitkin. Kohdevaloilla voidaan puolestaan valaista taideteokset tai -esineet sekä muita koristeellisia asioita, joiden halutaan vierailijoidenkin näkevän. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.