Ihania leluja lapsille

Ihania leluja lapsille

Lasten lelujen historia on kiehtova, sillä lelut kertovat tarinoita menneistä ajoista ja kuvastavat myös useimmiten hauskalla tavalla sitä, minkälaisessa maailmassa ja kulttuurissa on kulloinkin eletty. Tässä artikkelissa kerromme muutamia esimerkkejä suomalaisten lasten suosikeista menneiltä ajoilta sekä siitä eräästä materiaalista, josta monet suomalaiset lasten lelut on valmistettu.

Suomessa kun asumme, on pakko mainita puiset lasten lelut. Puu kuuluu olennaisena osana maamme historiaan ja nykyaikaan, ja vihreää kultaa viedään edelleen ulkomaille ja se on monista takaiskuista huolimatta suuri työllisyyden tekijä. Eikä se ole ihmekään – kun käy välillä ulkomailla ja lentää takaisin Suomeen, huomaa jo hyvin pian mistä maaperämme koostuu. Metsistä.

Puulelut soveltuvat monenlaiseen käyttöön eri ikäisille lapsille. Ne ovat myös kaiken lisäksi turvallisia, koska useimmiten materiaali itsessään on turvallista ja niistä ei irtoa pieniä osia, kuten halvalla tehdyistä muovileluista. Ja vaikka perheen pienimmät sattuvat maistelemaan ja nuolemaan leluja, on puu vaaraton materiaali, joka kestää monenlaista käsittelyä. Puu voi olla myös helpompi korjata, kuin monet muut materiaalit, jos lelu sattuu menemään kovassa käytössä rikki – kuten lasten lelut usein menevät.

Olemme valinneet esimerkeiksi puuleluista muutamia klassisia eri tyyppejä, joita ovat mm. seuraavat:

  • hakkalelut – motoriikkaa kehittävät lelut, joissa hakataan puisessa telineessä olevia puupalikoita rei’istä sisään, jonka jälkeen lelu voidaan kääntää ja hakata uudestaan
  • puupalikat – yksinkertaisia mutta monikäyttöisiä leluja – mielikuvitus on vain rajana niiden käytölle ja lapsillahan tunnetusti mielikuvitusta riittää
  • rakentelupalikat – rakentelupalikoista voidaan rakennella erilaisia esineitä helposti ja turvallisesti
  • puulaatikot – mikäs sen enemmän vanhempaa miellyttävä leikki, kuin “kerää lelut laatikkoon”. Puulaatikot ovat kestäviä
  • perässä vedettävät puueläimet – monet tuntevat puisen, puurenkailla varustetun koiran, jota voi vetää narusta. Myös esimerkiksi puuankkoja ja monia muita olemme nähneet markkinoilla
  • junaradat, junat ja vaunut – puusta valmistetut junaradat, junat ja vaunut ovat paitsi kestäviä, mutta myös usein hyvin miellyttävän näköisiä – jopa tyylikkäitä.

Muita puusta valmistettuja leluja ovat esimerkiksi lasten keittiöt ja niihin kuuluvat elementit,  hellat, liedet, uunit, tiskialtaat mutta myös kattilat ja kauhat.

Lasten lelut ovat aikuisten nostalgiaa

On selvää, että puulelut kuuluvat olennaisena osana lelujen historiaan mutta myös nykyaikaan. Meille on ilahduttavaa, ettei puusta ole edelleenkään luovuttu lelumateriaalina – itse asiassa tuntuukin siltä, että puu on tekemässä renessanssia.

Mutta milloin itse asiassa on suomalainen leluteollisuus saanut alkunsa? Euroopassa lasten lelut olivat ensimmäistä kertaa teollisuuden alana Saksassa, jossa niitä valmistettiin pieniä määriä 1500-luvulla. Massatuotantoon lasten lelut pääsivät 1800-luvulla ja myös tällöin aloitettiin useiden suomalaisten lelujen valmistaminen.

Puu sai 1900-luvun puolen välin tienoilla seurakseen muitakin valmistusmateriaaleja. Kohta nähtiin esimerkiksi posliinista, alumiinista ja kipsistä valmistettuja leluja. Suomessa puuhun on kuitenkin luotettu pitkään – ja syystä.

Suomessa legendaarisin lelutehdas on varmastikin Niemen Tehtaat. Niemen Tehtaat on perustettu jo vuonna 1898, jolloin se myös aloitti valmistamaan leluja. Tehdas lopetti kuitenkin 1960-luvun puolessa välissä puisten lelujen tekemisen, jonka jälkeen yritys siirtyi puisten huonekalujen valmistukseen. Niemen tehtaat on edelleenkin toiminnassa, mutta kuten sanoimme, on lelutuotanto jäänyt yrityksen historiaan.

Suomen lelumuseo kerää leluja eri ajoilta, mutta myös tarinoita. Yhtenä tärkeänä tehtävänä se myös dokumentoi lelujen valmistamista sekä niiden käyttöä Suomessa. Museon hallinnassa on myös kuuluisia ja legendaarisia leluja – esimerkiksi Kaj Franckin puunukke (1940-luvulta) ja Erkki Melartinin 1800-luvun lopulla omistama nukke. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.